Voor wie het nog niet wist.
Intervolvement is Jung geworden!

logo

Echt waar, kijk snel op onze nieuwe website

Wat zijn de voordelen van een duurzaamheidsverslag?

Inmiddels heeft GRI al het 25 duizendste duurzaamheidsverslag in ontvangst mogen nemen. Een mijlpaal, die laat zien dat steeds meer bedrijven de waarde van een GRI-verslag inzien. Wat zijn de voordelen van een duurzaamheidsverslag?

“Bedrijven die hun duurzaamheidsperformance niet goed begrijpen, managen en communiceren, lopen kansen mis. Ze lopen daarmee onnodig risico voor hun business op langere termijn.” Dat schrijft Eric Hespenheide, interim ceo van Global Reporting Initiative op Sustainablebusiness.org.hk.

Voordelen duurzaamheidsverslag GRI

Hij somt een rij voordelen op van een duurzaamheidsverslag, in het besef dat het bedrijven ook veel tijd en moeite kost om een goede rapportage te maken. Met name met behulp van het framework van Global Reporting Initiative, de nieuwe GRI Standards, melden veel bedrijven nu een aantal stevige voordelen:

  • De relatie met stakeholders verbetert (bonden, medewerkers, onderaannemers, leveranciers, klanten).
  • Grotere toegang tot kapitaal.
  • Verbeterd risicomanagement.
  • Hogere medewerkerstevredenheid.
  • Kritische blik, die leidt tot nieuwe besparingen op water, energie en grondstoffen.

Nog meer winst behalen bedrijven als ze duurzaamheid volledig omarmen:

  • Toegenomen transparantie, waardoor interne silo’s verdwijnen en de interne samenwerking verbetert.
  • Een betere besluitvorming.
  • Een meer inclusieve, veerkrachtige bedrijfsvoering,

Daar komt nog bij dat veel bedrijven die GRI nu toepassen ook melden dat deze gestructureerde aanpak ze helpt om hun bedrijfsstrategie te verfijnen. Het duurzaamheidsverslag geeft bovendien handvatten om nieuwe innovaties op het spoor te komen. Een belangrijk concurrentievoordeel ligt daarmee in het verschiet.

GRI Standards: meer flexibiliteit en gemak

De nieuwe GRI Standards maken het nog gemakkelijker om op een gestructureerde manier over duurzaamheid te rapporteren. Voor het eerst is er nu een wereldwijde standaard met een gemeenschappelijke taal waarmee bedrijven niet-financiële informatie kunnen rapporteren. GRI Standards is gebaseerd op de G4-richtlijnen, en biedt meer flexibiliteit en heldere structuur.